Möller’s 164 Yaşında

Bu hikaye, araştırma ve geliştirmede başarılı bir kişinin ve firmasının, bir ürünün ülkedeki beslenmenin nasıl önemli bir parçası haline geldiğini anlatmaktadır.

Eczacı Peter Möller’in vizyonu: “Herkes Omega 3’ün sağlık üzerine olan etkilerinden yararlanmalı ve bilgi edinmeli.”

Günümüzde, Möller’s Omega 3, Norveç’in en eski ve en çok bilinen uluslararası markalarından biridir.

Möller’s Omega-3 (Cod Liver Oil) Tarihçesi

Möller’s, 1854 yılında Norveç’in Lofoten şehrinde Eczacı Peter Möller tarafından kurulmuştur. Peter Möller ve oğlu Frantz P. Möller, kendilerini, saf ve doğal yapısını değiştirmeden, daha iyi tat ve kalitede balık yağı üretmeye adamışlardır. Bu sayede Möller’s, kurulduğu tarihten bu yana üstün kalite anlayışı ve Omega-3 alanındaki gelişmeleriyle balık yağı üretimi endüstrisine öncülük etmiştir. Öyleki, Peter Möller’in taze balıktan kaliteli balık yağı elde etmek amacıyla uyguladığı üretim tekniği halen günümüzün önde gelen yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Peter Möller, oğlu Frantz P. Möller ile, balık yağı üretimi hakkındaki bilgi ve tecrübelerini 1895 yılında Londra’da yayımlanan “Cod Liver Oil and Chemistry” adlı kitapta toplamış, ardından 1938’de, yüksek kaliteli balık yağı üretimi ve Omega-3 araştırma geliştirme çalışmaları amacıyla Oslo’da modern Peter Möller fabrikasını kurmuştur.

Doğal tutti frutti (karışık meyve) aromalı Möller’s Omega-3, kalitesi ve lezzeti ile dünyaca ünlü saygın bir kuruluş olan “International Taste & Quality Institute ” (Uluslararası Lezzet ve Kalite Enstitüsü) tarafından 2017 yılında ödüllendirilmiştir.

Möller’s Omega 3, balık yağlarının üretici firması Orkla Health, “Sürdürülebilir balıkçılık metodu” ile balık türlerinin geleceği için gösterilen çevreci yaklaşımı nedeniyle “Friend of the Sea (Deniz dostu)” sertifikasına da sahiptir. Möller’s Omega-3 tüm eczanelerden temin edilebilir.

Möller’s, benzersiz gelişim ve sürekli başarısının 164. yılını kutlamaktadır.

Peter Möller’in Hayatı

Resim3

Peter Möller, 1793’te Norveç’in madenci kasabası olan Røros’da doğdu. Çalışmaya Trondheim’da bir eczacı yardımcısı olarak başladı ve görevi gereği sıklıkla Lofoten’e seyahat ediyordu. Bu seyahatleri esnasında balık endüstrisi ve Omega 3 üretimi hakkında bilgiler edindi. Buna rağmen kendisini Omega 3 endüstrisine adayana dek 40 yıl geçecekti…

1819’da ilaç araştırma çalışmalarına devam etmek için Christiania’ya (Oslo’nun önceki adı, Norveç’in başkenti) taşındı. Burada geçirdiği zaman zarfında, Eczacı Frantz Peckel için çalıştı ve 1829’da yüksek hedeflerine ulaşmak adına Peter Möller, çalıştığı eczaneyi devraldı.

Sonraki yıllarda, Christiania (eski Oslo) sanayileşti ve şehirde bira, tekstil endüstrisi gibi birçok sanayi faaliyeti yapılmaya başlandı. Möller, şehrin girişimci topluluğunda etkin bir isimdi ve yerli üretimi artırmak için faal olarak çalıştı.

Yıllar içerisinde Möller, laboratuvarda, morina balığının arıtılması için yeni metod (buharda ısıtma) üzerine deneysel çalışmalara başladı. Eczacı Peter Möller 60 yaşına geldiğinde, çalışmalarından aldığı olumlu sonuçlar üzerine, edindiği bilgilerle tıbbi Omega 3 üretimine odaklandı. Basit ilkelerle Omega 3 üretimine devrimsel yenilikler getirdi.

Möller öncelikli olarak taze morina balığından elde edilen en iyi kalite Omega 3’ün önemini tanımladı. Ardından Omega 3 üretimi sırasında eğer sıcaklık düşük olursa kalitenin arttığını keşfetti. Sonrasında ise, Omega 3’ün bozulmadan korunmasının önemini anladı.

Eczacı Peter Möller buluşlarını, 1854’de Lofoten’de Omega 3 üretim tesisini kurduğu zaman hayata geçirmiş oldu. 1854 yılında Peter Möller tarafından Norveç’te şişelenen Möller’s ürünleri, dünyada kullanıma sunulan markalaşmış ilk Omega 3 ürünü olmuştur.

Eczacı Peter Möller’in hayali, yüksek kalitede Omega 3 üretimi ve tüm halkın ulaşabileceği fiyatlı satışıydı. Möller’in yeni geliştirdiği yöntemle ürettiği saf Omega 3’e dünyanın birçok yerindeki ticaret fuarlarında 29 altın madalya verildi.

Artık Peter Möller markası ülke dışındaki pazarlarda da tanınmaya başlanmıştı. Eczacı Peter Möller 1865’de firmayı oğluna devretmiş ve oğlu Frantz Möller kısa sürede işi sahiplenmişti. Peter Möller ise 1869 yılında çok sevdiği Lofoten’e seyahati sırasında yakalandığı zatüreden dolayı 76 yaşında hayata veda etti.

 

Tarihsel Notlar

Resim51932’de sağlıklı çocukların yetiştirilmesi amacıyla, devlet tarafından Norveç okullarına “Oslo kahvaltısı” tanıtıldı ve teşvik edildi. Kahvaltı, süt, ekmek, meyve ve Norveç Omega 3’ünü içeriyordu.

Norveç Cold Liver Oil’i, 1930’dan itibaren Norveç Sağlık Otoritesi tarafından önerilen tek gıda takviyesi oldu. 4 haftalık bebeklik döneminden itibaren tüm yaşam boyunca önerilmektedir.

İkinci Dünya Savaşı boyunca Norveç’te Möller’s Cod Liver Oil için erzak kartı (karne) vardı.

 

 

 

Fotoğraflarla Möller’s Tarihi