Sık Sorulan Sorular

Möller's Omega-3 ve balık yağı ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevapları

Ana Sayfa > Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Omega-3 yağ asitleri (ALA, EPA, DHA,), vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda takviye edici gıdalar ile ihtiyaç karşılanabilir.

Temel omega-3 yağ asitleri: ALA (alfa-linolenik asit), EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit)

Hayvansal kaynaklı olan EPA ve DHA sadece derin deniz balıkları, bazı algler ve balık yağı gibi balık ürünlerinde bulunmaktadır. Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.
ALA ise bitkisel kaynaklı olup ceviz, keten tohumu, ayrıca dereotu, semizotu, tere gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.

Soğuk ve derin denizlerde yaşayan balıklar, yaşadıkları şartlara uyum sağlayabilmek amacıyla daha fazla yağlıdırlar ve bu nedenle daha yüksek miktarda omega-3 yağ asidi (EPA ve DHA) içerirler. Morina balığı, soğuk ve derin deniz balığı olmasının yanında, hacimce büyük bir balık olması nedeniyle de daha yüksek miktarda omega-3 (EPA ve DHA) içermektedir.

Anne karnındaki bebeklik döneminden itibaren tüm yaşam boyunca omega-3 ve omega-3 yağ asitleri olan EPA ve DHA’ya ihtiyaç duyulmaktadır.

Balığın gövdesinden ( fish oil ) elde edilenler, sadece omega-3 yağ asitleri (EPA + DHA) içermektedir. Morina balığının karaciğerinden ( cod liver oil ) elde edilenler omega-3 yağ asitleri (EPA + DHA) ve ayrıca doğal A ve D vitaminleri de içermektedir.

Balık yağları yazın da dahil olmak üzere 4 mevsim kullanıma uygundur. İçeriğinde A vitamini ve D vitamini içeren balık yağlarının (cod liver oil) da yazın kullanımı uygundur. Önemli olan günlük maksimum alım miktarlarına dikkat ederek vitaminlerin kullanılmasıdır.

Ülkemizde takviye edici gıdalarda kullanımına izin verilen günlük maksimum limitler

EFSA

(European Food Safety Authority)

Günlük maksimum limitleri

IoM

(Institute of Medicine)

NIH (National Institutes of Health)

US

Günlük maksimum limitleri

A vitamini

4-10 yaş için 500 µg


11 yaş ve üzeri için 1000 µg

0-3 yaş için 800 µg


4-6 yaş için 1100 µg


7-10 yaş için 1500 µg


11-14 yaş için 2000 µg


15-17 yaş için 2600 µg


18 yaş üzeri için 3000 µg

0-3 yaş için 600 µg


4-8 yaş için 900 µg


9-13 yaş için 1700 µg


14-18 yaş için 2800 µg


19 yaş üzeri için 3000 µg

D vitamini

4-10 yaş için 12,5 µg


11 yaş ve üzeri için 25 µg

0-1 yaş için 25 µg


1-10 yaş için 50 µg


11 yaş üzeri için 100 µg

 

0-1 yaş için 25 µg


1-8 yaş için 50 µg


9 yaş üzeri için 100 µg

E vitamini

4-10 yaş için 135 mg


11 yaş ve üzeri için 270 mg

1-3 yaş 100 mg


4-6 yaş 120 mg


7-10 yaş 160 mg


11-14 yaş 220 mg


15-17 yaş 260 mg


18 yaş üzeri yetişkinler 300 mg

1-3 yaş 200 mg


4-8 yaş 300 mg


9-13 yaş 600 mg


14 – 18 yaş 800 mg


19 yaş üzeri yetişkinler 1000 mg

Norveç, Kuzey Atlantik Denizi kıyısında bulunması nedeniyle balıkçılık konusunda gelişmiş bir ülkedir. Avrupa Birliği kriterlerine uyarak sıkı denetimler kontrolünde hazırlanan ürünlerin analizleri yoğun sıklıkla yapılmaktadır. Ayrıca üretici firmaların kendi iç prosedürleri gereği de bu kontroller sıklaştırılabilmekte ve bağımsız laboratuvarlar tarafından da test edilerek onaylanmaktadır. Norveç, ayrıca ekolojik denge açısından hangi balıkların, hangi büyüklükte avlanması gerekliliği konusunda da hassasiyet göstermekte, sürdürülebilir balıkçılık uygulaması ile balık türlerinin geleceğini koruma altına almaktadır.

Yüksek kalitede üretilen, toksik maddelerden arındırılmış olduğu analiz belgeleri ile gösterilen, şeker içermeyen, tadı güzel olan doğal içerikli balık yağı çocukların kullanımına uygundur.

Tercih edeceğiniz ürünün üretim aşamasında hangi saflaştırma yönteminin uygulanmış olduğunu sorgulayabilirsiniz. Her saflaştırma yöntemi toksik maddelerin uzaklaştırılması açısından aynı sonucu vermemektedir. Kaliteli üretim yapıldığını gösteren sertifikalara sahip olunması da ürünün güvenilirliğinin göstergesidir. Gerekli olduğu takdirde firmasından analiz raporlarını talep edebilirsiniz. Balık yağının hangi denizlerde yaşayan balıklardan üretilmiş olduğu ve üretici firmanın kaç yıldır üretim yapıp ürünlerinin dünyanın farklı ülkelerinde satılıyor olduğu da önem arz etmektedir.

Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin balık yağı kullanmadan önce doktora danışmaları önerilmektedir. Balıktan elde edildiği için balık ürünlerine karşı hassasiyeti olan kişilerde alerjik reaksiyon yapabilir.

Balık yağını kullanacak kişinin tadını beğenmesi son derece önemlidir. Dünyaca ünlü ITQI (International Taste and Quality Institute) tarafından her sene onaylanan ve ödüllendirilen balık yağlarının tadı beğeniyle karşılanmaktadır. Tadının daha güzel algılanması için balık yağlarının soğuk içilmesi tavsiye edilmektedir.

Balık yağı tadını ve kokusunu baskılayan aromaların doğal olması çok önemlidir. Kullanacağınız balık yağı şurubunun içine şeker, tatlandırıcı veya kimyasal madde katılmamış olmasına dikkat ediniz. Balık yağı şurupları farklı aromalara sahip olabilmekle beraber doğal meyve aromalı olanlar tercih edilmelidir.

Güçlü içerik, yüksek kalite, garantili saflık, doğallık ve lezzetli tadın bütünleştiği balık yağı olmalıdır. Balık yağı markaları içeriği ve kalitesiyle yüksek müşteri memnuniyetine sahip olmalıdır.

Her balık yağı, içeriği, kalitesi ve ambalajı ile sunduğu miligrama bağlı olarak farklı fiyatlara sahiptir.

Möller’s Omega-3 kapsül formunun yapımında “Helal sertifikalı” jelatin kullanılmaktadır. Sertifikaları “Neden Möller’s?” sayfasını ziyaret ederek görebilirsiniz.

Möller’s Omega-3 kapsül formunun içeriğindeki balık yağı Norveç’te üretilmektedir. Ürünün ambalajlanması ise Danimarka’da yapılmaktadır.

Ülkemizde Möller’s Omega-3’ün doğal tutti frutti ve doğal limon aromalı 250 ml’lik sıvı formları ve 60 adetlik kapsül formu bulunmaktadır.

Möller’s Omega-3 markasının sıvı ve kapsül formları aynı üretim kalitesiyle üretilmekte, ağır metallerden ayrıştırma amacıyla aynı saflaştırma yöntemine (moleküler distilasyon) tabi tutulmakta ve balık yağları Norveç’te üretilmektedir. Her iki formdaki balık yağı da doğal olan trigliserid yapısındadır.

Fakat elde edildikleri kaynaklar ve dolayısıyla içerikleri farklıdır.

  • Möller’s Omega-3 sıvı formları, zengin omega-3 ve doğal A ve D vitaminleri kaynağı olan taze morina balığı karaciğerinden elde edilmektedir. Her 5 ml’sinde bulunan 1200 mg omega-3 yağ asidinin 600 mg’ı DHA ve 400 mg’ı EPA’dır. Doğal A ve D vitaminleriyle birlikte E vitamini de bulunmaktadır. D vitamini miktarı günlük ihtiyacı karşılayan miktardadır. Möller’s Omega-3 sıvı formları hem çocuk hem de yetişkinlerin kullanımına uygundur.

Möller’s Omega-3 kapsül formu ise ançuez ve sardalya balıklarının gövdesinden elde edilmektedir. Günlük tavsiye edilen 2 kapsülde bulunan 1320 mg omega-3 yağ asidinin 640 mg’ı EPA ve 480 mg’ı DHA’dır. İçeriğinde vitaminler yoktur. Möller’s Omega-3 kapsül formu, 11 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinlerin kullanımına uygundur.

Kalitesi tescilli olan Möller’s Omega-3 balık yağlarının saflığı garantilidir. GOED kalite kontrol standartlarına göre analizleri yapılmakta, saflığı analiz sonuçlarıyla belgelendirilmektedir. IFOS 5 yıldız sertifikası ile de uygun saflıkta olduğu gösterilmektedir.

Möller’s Omega-3 kapsül formu 11 yaşından itibaren çocukların ve yetişkinlerin kullanımına uygundur.

Moller’s Omega-3 balık yağları günün herhangi bir saatinde aç veya tok karnına kullanılabilir.

Möller’s Omega-3 balık yağlarının yiyeceklerle birlikte kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Möller’s Omega-3 sıvı formları, doğal karışık meyve ve doğal limon aromalarıyla genellikle sevilen bir tada sahiptir. Fakat yine de içmekte güçlük yaşanıyorsa, soğuk veya ılık süt ya da meyve suyu içine de katılıp tüketilebilir.

Möller’s Omega-3 kapsül formunun jelatin maddesi sığır jelatinidir. Helal sertifikasına sahiptir.

Möller’s Omega-3 balık yağları gluten ve soya içermez. Çölyak hastaları da kullanabilir.

Sıvı formdaki balık yağlarında, kapağı açıldıktan itibaren hava ile temasa geçmesi ve güneş ışınlarının etkisiyle oksidasyon süreci başlar. Balık yağının kalitesine, saflığına ve ışıktan korunmasına göre oksidasyon süreci her balık yağında farklılık göstermektedir. Möller’s Omega-3 sıvı formu, saf ve doğaldır. Kapağı açıldıktan itibaren buzdolabında saklandığı takdirde 3 ay boyunca tazeliğini korumaktadır. Her kullanım sonrasında kapağı sıkıca kapatılmalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Böylece oksijen ve ışıktan korunarak tazeliğin uzun süreli olması sağlanmaktadır. Kapağı açıldıktan sonra tüketilmesi tavsiye edilen 3 aylık süreyi aşan ürünler kullanılmamalıdır.
Sorularınızı whatsapp üzerinden bize iletebilirsiniz. WhatsApp