Tuzda Kalkan Tarifi

Bahar ayının en çok tüketilen balıklarından biri olan kalkan, tuzda yapılan tarifiyle oldukça beğeniliyor. İşte tuzda kalkanın malzemeleri ve yapılışı;

Malzemeler:

 

  • 3 kilo kalkan
  • 3 kilo iri tuz
  • 1 limon
  • İnce kıyılmış dereotu
  • Bir tutam kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Bir tutam ezilmiş tane karabiber
  • 3 diş sarımsak


Yapılışı:

Kalkanı önce soğuk suda yıkayıp ardından kafasını ve kuyruğunu ayırmak gerekiyor. Ayrı bir kapta ise tuz, limon, dereotu, kekik, kimyon, pul biber, sarımsak ve karabiber karıştırılır. Karışıma isteğe bağlı olarak 50 milim rakı eklenebilir.

Tuz karışımı bittikten sonra kalkan balıklarının sığabileceği ölçüde bir fırın tepsisine tuzun yarısı konulur. Tuzun üstüne balıklar yerleştirilir ve kalan tuz balığın üzerine dökülür. Tuz balığın her tarafını kaplayacak şekilde olmalıdır. Hazırlanan tepsi 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Pişirim süresi kilo başına 20 dakika olmalıdır. Balık piştikten sonra tuz kırılarak kaldırılıp hemen tüketilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir