Torik Balığını Tanıyalım

Torik balığı, uskumrugiller familyasına ait bir balıktır. Halk arasında palamut balığının büyüğü şeklinde biliniyor. Elbette torik balığı palamuttan bağımsız kendi türünün özelliğini taşıyan bir balıktır. Tombak balığı ise torik balığının küçüğüne verilen isimdir. Torik balığı oldukça hızlı ve hareketli bir balıktır. Kısa sürede büyümesiyle biliniyor. Konserve balıkçılığında sık tercih ediliyor. Balık şekil özellikleri anlamında; mavi ve çizgili sırta, gümüş renkli yan bölümlere sahiptir. 1 metre uzunluğuna kadar erişebiliyor. Torik balığı, palamut ile aynı türe sahip fakat yaşça farklı bir türü sayılıyor. Halk arasında torik balığına; sivri, altıparmak, Çingene palamudu, kestane palamudu isimleri verildiği görülmüştür.

Torik balığının özellikleri;

Torik balığı basık bir şekle sahip, tombul bir balık görünümündedir. Balığın eti fazlasıyla lezzetli olduğundan sezon boyunca çok sık tüketilir. Balığın tüm vücudu pullarla kaplı, iki sırt yüzgece sahiptir. Kendi denizinde yüzerken küçük balıklarla beslenen torik, güçlü diş yapısıyla öne çıkıyor. Çok hızlı yüzdüklerinden ve durmadıklarından ağızlarını açarak hızlı beslenirler. Torik balığının diğer bir ilginç özelliği, yüzme keselerinin olmaması ve batmamak için hız kesmeden yüzmek zorunda olmalarıdır. En çok Akdeniz sularında görülür. Marmara ve Karadeniz’de de avlanılabiliyor. Torik balığının üreme dönemi Mayıs ayına tekabül ediyor. Haziran ve Temmuza kadar devam ediyor. Ağustos ayında sezon açılıyor, uzunca bir süre devam ediyor. Toriğin en küçük türüne kestane palamudu deniliyor. Balığın ağırlığı yaklaşık 200 – 250 gram arasında değişkenlik gösteriyor. En büyük türüne Çingene palamudu deniliyor. Çingene palamudunun ortalama ağırlığı 350 gramdır. Torik yaşına göre isimlendiriliyor. İki yaşında torik, üç yaşında Sivri, daha büyük yapılara ulaştığında ise Piçota ve Altıparmak deniliyor.

Torik balığı aylara göre farklı denizlerde, bölgelerde görülüyor. Balığın gezgin, hızlı, sürat kesmeyen yapısı nedeniyle görüldüğü denizler farklılık gösterebiliyor. Torik; bahar aylarında Karadeniz, sonbaharda Marmara ve Çanakkale’de yüzmeyi tercih ediyor. Torik balığı gezgin olduğu sürece sürü halinde gezen balıkları hedef alarak beslenir. Uskumru, hamsi, sardalya gibi balıkların arasına dalarak beslenmesini sürdürür. Torik balığının Omega 3 yönünden zengin olmasının temelinde bu beslenme güdüleri yer alıyor. Torik balığı yaklaşık 20 derece ısıdaki sularda üremeyi tercih ediyor. Çok bereketli bir balık kabul ediliyor. Çünkü beş yüz bin ile bir milyon arası yumurta bıraktıkları biliniyor.

Torik Balığının Faydaları

Torik balığı protein ve vitamin anlamında oldukça zengindir. İçerdiği kaynaklar nedeniyle boy uzamasında etkili olduğu biliniyor. Torik balığını beslenmeye eklemek ve düzenli besin kaynağı almak uzamada olumlu etki yaratıyor. Uzmanlar doğru vitamini almak, balığın faydalarından yararlanmak için torik gibi koyu renkli ete sahip balıkların tüketilmesinin çok faydalı olduğunu belirtiyor. Torik özellikle A ve D vitamini anlamında zengindir. Torik balığının bilinen diğer faydaları şöyle;

  • D vitamini sebebiyle kemik yapısını güçlendirir, gelişmesine katkı sağlar.
  • Kolesterolü düzenler ve ideal seviyede tutmaya yardımcı olur.
  • Saçların daha sağlıklı bir yapıda olmasını ve parlamasını sağlar.
  • Ciltteki yaraların daha hızlı kapanmasına yardımcı olur, lekeleri geçirir.
  • Gözlere fayda sağlar, görme yetisini güçlendirir.
  • Ciltteki yaşlanma hızını yavaşlatır.
  • Omega 3 içerdiğinden vücuda zihnen ve bedenen fayda sağlar. Düzenli tüketildiğinde anne karnındaki bebekten yetişkin insana kadar geniş bir yaş kitlesine şifa dağıtır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir