Türkiye’de Balık Tüketimi

shutterstock_365048966

Türkiye balıkçılık konusunda zengin bir ülke kabul ediliyor. Öte yandan bu duruma rağmen balık tüketiminde dünya ve Avrupa Birliği ortalamasının gerisinde kaldığı gözlenmiştir. Yapılan araştırmalar, kişi başı balık tüketim miktarının, dünya ortalamasında 16,4 kg, Avrupa ortalamasında 22,3 kg iken Türkiye’de ise kişi başı 8 kg olduğunu göstermiştir. Türkiye’nin kıyı bölgelerinde yaşayan özellikle Karadeniz bölgesinde balık tüketimi 25 kiloya kadar çıkıyorken iç bölgelerde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu rakam 1 kiloya kadar düşüyor.

Yapılan gözlemler neticesinde, balık tüketimindeki bu dengesizliğin, balık fiyatları ve tüketim alışkanlıklarından kaynaklandığı görülmüştür. Kıyı kesimlerde balığa ulaşmak daha kolay ve hesaplıyken, iç ve doğu bölgelerde pahalı ve zor hale geliyor. Balık nakliyesinin getirdiği masraflar, doğudaki beslenme alışkanlıklarının tahıl ve kırmızı et üzerine olması, balık tüketimindeki oranları doğrudan etkiliyor.

Balık ve kırmızı et karşılaştırılması yapıldığında balığın en az kırmızı et kadar değerli içeriğe sahip olduğu, hatta daha sağlıklı ve faydalı olduğu görülmüştür. Bu durum balık tüketimi konusunda insanların bilinçlenmesini sağlamış olsa da henüz bariz bir şekilde tüketimi artırmamıştır.

Balık ve deniz ürünlerinin daha çok tüketilmesi için kültür balıkçılığı sıklıkla öneriliyor. Alabalık, levrek, çipura gibi genellikle kültür balıkçılığı yapılarak yetiştirilen deniz ürünleri, doğal alanda yetişen balıklarla kıyaslandığında şekil bakımından daha zayıf bir görüntüye sahip olsa da lezzeti açısından eksikliğe sahip değildir. Uzmanlar bu şekilde yetiştirilen deniz ürünlerinin rahatlıkla tüketilebileceğini söylüyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir