Sütlü Balık Tarifi

pan-fried-fish-with-creamy-mustard-sauce-89322-1

Balık içerdiği besin değeri, zengin kaynakları sebebiyle yıl boyu düzenli olarak tüketilmesi önerilen bir gıdadır. Balığın tüketilme ritüellerine bakıldığında kızartma, ızgara ve buğulama çeşitlerinin ön planda olduğu görülüyor. Ancak balık tıpkı bol çeşit olması gibi pişirme ve tarifleriyle de çeşitlilik gösteriyor. Bu tariflerden biri İzmir bölgesine ait olan sütlü balık tarifidir.

Sütlü balık nasıl yapılır?

Malzemeler

Yaklaşık 750 gr levrek

250 gr mantar

3 su bardağı ılık süt

2 yemek kaşığı kadar rendelenmiş kaşar

5-6 kaşık un

1 adet soğan

2-3 adet havuç

3 kaşık tereyağı

Yapılışı

Balıklar yıkanır ve dinlendirilir. Havuz, mantar ve soğanlar doğranır Bir tencerede su kaynatılır, içine bir tutam tuz atılır. Kaynayan suya balık başta olmak üzere sebzeler dahil edilir. Malzemeler hep birlikte kaynatılır. Kaynarken çıkan köpükler alınır ve 5 – 6 dakika daha pişirme işlemi sürdürülür. Ardından tüm malzemeler suyu süzülmek suretiyle çıkartılır. Ayrı bir tencere içerisinde yağ ve un kavrulur. Ilık süt kavrulmuş malzemeye azar azar sürekli karıştırılarak eklenir. Tüm süt ilave edildikten sonra bir taşım kaynatılır ve altı kapatılır.

Balık tencere yerleştirilir ve üzerine mantar, soğan ve havuç eklenir. Ardından süt ve unla yapılan karışım balığın üzerine dökülür. Rendelenmiş kaşar da en üste serpiştirilir. Tencere kapağı kapatılarak orta ateşte balık 30 ila 40 dakika kadar pişirilir ve servis edilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir