Osmanlı Mutfağında Deniz Ürünleri

shutterstock_246932881

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak coğrafik anlamda şanslı bir ülke olan Türkiye, deniz ürünleri konusunda bugün hala iyi bir noktada kabul edilemiyor. Türk mutfağının geçmişine, Osmanlı dönemine bakıldığında günümüzde hala Osmanlı Mutfağı adı altında yapılan bugüne ulaşan birçok leziz tariflerin olduğu görülüyor. Bu tarifler arasında deniz ürünlerinin yer almaması ilginç bir detay. Osmanlı zamanında deniz ürünleri yenmiyor muydu? Neden Osmanlı yemek kültüründe balık veya deniz mahsullerine dair özel bir tarif yok? Sadece bu iki soru bile durumu özetliyor. Çünkü Osmanlı döneminde balık ve benzeri deniz mahsulleri saray mutfağına girmeyen ancak halkın, alt sınıfların yediği bir yiyecek olarak kabul ediliyor.

Deniz mahsullerinin Osmanlı mutfağına adım atışı İstanbul’un fethi ile birlikte 15. yüzyılda gerçekleşiyor. 1800’lü yıllara gelindiğinde I. Abdulaziz ve II. Abdülhamit gibi dönemlerde balık, uskumru, lüfer, levrek, ıstakoz ve benzeri deniz ürünlerinden yapılan tariflerin Saray mutfağında yer bulduğu görülmüştür. Öyle ki 19. Yüzyıldan sonra basılmaya başlanan yemek kitaplarında çokça deniz ürünü tariflerine yer verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun batılılaşma akımına dair gösterdiği eğilimler hayatın her alanında olduğu gibi mutfak alışkanlıklarında da değişiklikler getirmiştir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir