Omega-3 Yağ Asitlerinden DHA’nın Gelişim Üzerine Etkisi

Image31

Omega-3 yağ asitleri olan EPA ve DHA, tüm yaşamımız boyunca ihtiyaç duyduğumuz sağlığımız için gerekli yağ asitleridir. Vücudumuz tarafından üretilmedikleri için muhakkak öncelikle gıdalarla, gıdaların yetersiz tüketimi söz konusu ise o zaman da takviye edici gıdalarla ihtiyacın karşılanması önerilmektedir.

Her ikisinin de ayrı önemi olmakla birlikte, burada sadece DHA’nın faydaları üzerine değineceğiz.

Dokosa Hekzaenoik Asit kısaca DHA ile beyin gelişimi ve işlevi arasında bir bağ olduğu uzun süredir bilinmektedir. Beynimizin önemli bir kısmını oluşturan DHA’nın, beyin fonksiyonlarının ve merkezi beyin olan sinir sisteminin sağlıklı gelişiminde ve korunmasındaki etkisi üzerine birçok bilimsel yayın bulunmaktadır.

Anne karnındaki bebeklik döneminden itibaren başlayan yaşam serüvenimizin her döneminde DHA’nın önemi büyüktür:

Image29

Bebek gelişimi ve çocukluk dönemindeki etkisi:

Bir bebeğin zihinsel gelişimi anne karnındaki dönemde başlar ve doğduktan sonra devam eder. Özellikle fetüs dönemi ve ilk yaşlar bebeğin zihinsel gelişimi açısından çok önemlidir

Bebeğin fetüs halindeyken DHA alabileceği tek kaynak annesidir. Bebek doğduktan sonra da ilk 6 ay boyunca DHA açısından zengin anne sütü ile ihtiyacını karşılamaya devam etmektedir. Hamile bir bayanın veya emziren bir annenin bu dönemlerde omega-3 açısından zengin gıda tüketimi veya özellikle DHA açısından zengin takviye edici gıda kullanımı bebek için önemlidir. Eğer omega-3 içerikli takviye edici gıda kullanılacaksa, toksik maddelerden arındırılarak saflaştırılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Çocukluğun ilk yıllarındaki DHA açısından zengin beslenme çocuğun çabuk öğrenme, kavrama, sağlıklı göz ve sinir sistemi gelişimini desteklemektedir.

DHA seviyesindeki yetersizlik ile davranış sorunları oluşumu arasında da ilişki olduğu tahmin edilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite, öğrenme güçlüğü ve nörolojik bazı hastalıklar davranış sorunları olarak değerlendirilmektedir.

Yetişkin ve yaşlılık dönemindeki etkisi:

Normal beyin yapısı ve işlevleri için tüm yaşam boyunca yeterli ve uygun miktarda DHA’ya ihtiyaç duyulmaktadır. DHA açısından yetersiz beslenmenin depresyon, Alzheimer-demans gibi nörolojk hastalıkların oluşumuyla bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda en az haftada bir yağlı balık yiyen veya DHA açısından zengin omega-3 tüketenlerde bu tip hastalıkların gelişiminde azalma olduğu belirtilmiştir.

 

Kaynaklar:

  1. Omega-3 Fatty Acids – Metabolism and mechanism of action of esantial fatty acids – Christian A. Drevon
  2. Omega-3 Yağ Asitleri Koruyucu ve Tedavi Edici Etkileri – Katkı Pediatri Dergisi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk Sağlığı Enstitüsü Yayını

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir