Gebelik Döneminde Tüketilmesi Gereken Besinler

101) hamilelik-beslenme

Gebelik döneminde beslenme, bebek ve anne sağlığı açısından çok önemlidir. Bu dönemde ek besinlere de ihtiyaç vardır. Günlük olarak 300 ila 500 kalori almak gerekir. Gebelik döneminde beslenmeye özen gösterilmediği takdirde bebeğin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Sağlıksız beslenme pek çok komplikasyona neden olabilir. Hatta aşırı kilo ve diyabet gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir.

Gebelik döneminde gerekli olan besinler;

  • Yağlı balık: Yağlı balıklar omega-3 açısından zengindir. En azından haftada iki kere balık tüketimi tavsiye edilmektedir. Anne karnındaki bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından önemlidir. Balığın nerede yetiştiği hem omega-3 miktarı, hem de ağır metal içerip içermemesi nedeniyle özellikle hamile bayanların güvenli kullanımı açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur. Soğuk ve derin deniz balıkları daha yağlıdır ve bu nedenle omega-3 miktarı daha yüksektir. Balığın, ızgara ve buğulama tekniğiyle pişirilmesi omega-3 miktarının korunması ve sağlıklı beslenme açısından önemlidir.
  • Su: Gebelik döneminde kan hacmi 1,5 litre artar. Annenin de bebeğin de bu süreçte suya ihtiyacı vardır. Anne adayı susuzluk hissetmese de bebek susuz hissedebilir. Baş ağrısı, anksiyete, yorgunluk, halsizlik, kabızlık gibi sorunlar gebelik döneminde susuzluk belirtisi olabilir. Anne adayları günde yaklaşık 2 litre su içmelidir.
  • Süt ürünleri: Gebelik döneminde fazla miktarda süt ve ürünleri tüketilmelidir. Bu ürünlerden alınan protein bebeğin büyümesi için önemli olan kalsiyum ihtiyacını karşılar.
  • Yumurta: Yüksek miktarda protein, yağ, vitamin, mineral, omega-3 ve kolin içerir. Bebeğin sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi için önemlidir.
  • Et: Sığır ve tavuk eti zengin protein kaynaklarıdır. Sığır eti, kolin, B12 vitamini ve demir açısından da zengindir.
  • Kuru meyve: Bir porsiyon kurutulmuş meyvede folat, demir, potasyum gibi birçok vitamin ve mineral bulunur. Kuru meyvelerde su bulunmaması sebebiyle bu içeriklerin oranı daha çoktur. Ancak gebelik döneminde, sadece kuru meyve tüketilmesiyle ilgili bir kaide yoktur. Taze meyvelerin tüketilmesinin faydaları da unutulmamalıdır.
  • Yeşil yapraklı sebzeler: Brokoli, lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, lif, A, C ve K vitaminleri, kalsiyum, demir, folat ve potasyum içerir. Ayrıca bu sebzeler iyi birer antioksidandır. Antioksidanlar bağışıklık ve sindirim sistemi için son derece önemlidir.
  • Baklagiller: Mercimek, bezelye, fasulye, nohut, soya gibi baklagiller bitkisel kökenli lif kaynaklarıdır. Ayrıca yüksek miktarda folik asit, demir, protein ve kalsiyum içerirler. Folik asit, anne sağlığı ve bebek gelişimi için çok önemlidir.
  • Tüm tahıllar: Tahıllar, gebelik döneminde artan kalori ihtiyacını karşılamak için uygun besinlerdir. Kepekli tahıllar, lif, B vitamini ve magnezyum açısından zengindir.

Hamilelik döneminde lif içeriği zengin tahılların, yeşil yapraklı sebzelerin, meyvelerin, baklagillerin ve suyun tüketimi, sıklıkla yaşanılan kabızlık probleminin önlenmesi açısından da önemlidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir