Balıklarda Gizli Zehir: Cıva

balik

“Denizden babam çıksa yerim.” diyecek kadar balığa düşkünseniz, sizi sağlığınızı etkileyebilecek önemli bir konu hakkında bilgilendirmek isteriz.

Balığın sağlığımız için olan faydası tartışılmaz. Fakat bir yandan da endüstriyel atıkların boşaltıldığı denizlerde avlanan balıklardaki cıva miktarının, sağlığımız açısından önemli riskleri taşıdığı da aşikardır. Balıkların gövdelerinde biriken cıva, maalesef pişirme teknikleriyle uzaklaştırılamamaktadır. Bu balıkların tüketimi anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkilemekte, çocuk veya yetişkin olsun merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarına ve böbrek rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Temiz denizlerde avlanan balıklardaki cıva oranının tolere edilebilir miktarda olduğu belirtilmektedir. Balık seçiminiz sırasında hangi denizden avlandığını da bilmeniz gönül rahatlığıyla tüketmeniz açısından önemli olacaktır.

Konu “balık” olunca, bu kaynaktan elde edilen omega 3 ürünlerinin seçimi için de bir tavsiyemiz var: Omega 3 kaynağı olan balık yağının temiz denizlerde avlanan balıklardan elde edilmiş olmasının yanında, iyi bir saflaştırma metodu ile cıva gibi ağır metallerden ayrıştırılarak saflığı garantilenmiş olmasına da özen gösterilmelidir.

Dünyanın en sağlıklı gıdalarından biri olan balığı tüketirken size afiyet olsun…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir